Lietuva mums viena

Projektas „Lietuva mums viena“

 

Muzika tai viena kalba, apjungianti visą pasaulį. Ją suprasti gali kiekvienas. Praeitų metų gruodyje užsimezgusi draugystė su „Traide de Piano“ mokyklos mokytoja Sandra Baranauskiene ir jos mokiniais išsirutuliojo į puikų dviejų mokyklų draugystės projektą „Lietuva mums viena“. Londone gyvena labai daug lietuvių šeimų, yra ir tokių, kuriose tik vienas iš tėvų lietuvis. Tačiau užsienyje gyvenantys ir dirbantys mūsų tautiečiai daug dėmesio skiria vaikų ugdymui, jaunosios kartos akiračio plėtimui ir savo tautos istorijos ir papročių pažinimui. Svečioje šalyje gimę ir besimokantys vaikai tarpusavyje bendrauja angliškai, o lietuvių kalba šneka tik šeimose. Nors vaikų šeimos grįžta į Lietuvą aplankyti savo artimųjų, yra tokių, kurie labai mažai žino apie savo šalį. Tėvai stengiasi, kad vaikai neprarastų ryšio su Lietuvoje likusiais giminaičiais ir labai džiaugiasi ir didžiuojasi tuo, kad yra pakviesti atvykti į Lietuvą kaip projekto dalyviai. Jiems glosto širdį tai, kad nors patiems ir teko išvykti iš savo šalies, jų vaikai yra laukiami Lietuvoje.

Projekto metu buvo rengiami bendri koncertai Pasvalyje bei Panevėžyje, organizuojamos ekskursijos po Pasvalio miestą ir rajoną bei Lietuvos sostinę. Šio projekto veiklomis norima dalintis savo pasiekimas ir laimėjimais, įgūdžiais ir puikia muzika, taip pat suteikti svečiams galimybę pažinti gimtąjį kraštą, bendrauti su bendraamžiais pasvaliečiais bei dalintis savo patirtimi.

Pirmąją dieną vyko susipažinimas su Pasvalio muzikos mokyklos bendruomene bei susitikimas su Pasvalio rajono savivaldybės meru. Projekto nariai dalyvavo Pasvalio krašto muziejaus edukacinėje programoje „Slaptoji lietuviška mokykla“, ekskursijoje po Pasvalio miestą. Buvo surengtas bendras londoniečių ir mūsų mokinių koncertas Pasvalio muzikos mokykloje. Po koncerto svečiai linksminosi vakaronėje su Pasvalio kultūros centro folkloriniu ansambliu „Rags“.

Antrą viešnagės dieną Londone gyvenantys lietuviai su vaikais lankėsi Raubonių karšykloje, kurioje susipažino su mūsų protėvių amatais. Po pietų vyko į Panevėžį, kur Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vyko bendras londoniečių ir Pasvalio muzikos mokyklos mokinių koncertas Panevėžio visuomenei.

Trečiąją projekto dieną, dalyvių pageidavimu, buvo organizuojama išvyka į Vilnių. Čia svečiai aplankė Nacionalinį Operos ir baleto teatrą, Valdovų rūmus ir kitus svarbius Lietuvos istorinius objektus.

Projekto veikloms organizuoti Pasvalio muzikos mokykloje buvo sudaryta darbo grupė, į kurią įtraukti mokyklos mokiniai, mokytojai ir tėvai. Svečių maitinimu rūpinosi Pasvalio specialioji mokykla. Muzikos mokyklos bendruomenė nuoširdžiai dėkoja visiems, kurie prisidėjo prie projekto veiklų organizavimo ir tikisi, kad ši Londono lietuvių ir pasvaliečių draugystė tęsis dar ilgai ir suteiks galimybę įgyvendinti daug naujų projektų.

Pirma diena

Antra diena

Trečia diena